Avanza ISK

I denna guide:

avanza bank ISKOmdöme

Avanza ISK är ett av de absolut bästa alternativen om du vill öppna ett ISK konto.    De erbjuder bra service, låga avgifter och ett stort utbud av fonder och andra finansiella instrument att handla med.   Jag rekommenderar varmt Avanza om du vill ha öppna ett ISK konto.

Att öppna ett ISK konto hos Avanza är helt gratis.  De tar inte ut någon årliga avgift eller någon öppningsavgift.  Att öppna ett konto tar bara ett par minuter och kan göras via bankID.

Ett ISK konto hos avanza ger dig tillgång till en stor mängd värdepapper att handla med och gör det mycket enkelt att handla med aktier online. Du får handla helt gratis om du har mindre än 50 000 kr på ditt konto.

Öppna ISK konto

Om ISK Avanza

Bankgaranti

Avanza är en bank och pengar insatta på ditt konto hos Avanza omfattas av den statliga bankgarantin.  Garantin skyddar upp till 950 000 kr.

Investerarskydd

Avanza ISK omfattas av investerarskyddet med upp till 250 000 kr.  Investerar skyddet skyddar dig från förluster till följd av att värdepappersbolag går i konkurs  och inte kan möta sina åtagande.  Observera att detta avser företag som utfärdar värdepapper.  Om du investera i aktier i ett bolag som går i konkurs så täcks detta inte av investerarskyddet.  Investerarskyddet täcker inte heller om en fond eller akti går ner i värde.

Flera isk konton Avanza

Om du vill ha flera ISK konton hos Avanza så får du ha det.  Det finns ingen gräns för hur många ISK konton du får ha.

Courtage Avanza ISK

Det courtage du betalar på ditt ISK konto hos Avanza är samma låga avgift som du betalar med ett normalt värdepapperskonto.  Om du har mindre än 50 000 kr på ditt konto hos AVanza är det helt gratis att handla med aktier hos Avanza.   Om du har mer än 50 000  kr så måste du betala courtage.  Hur mycket du betalar beror på vilken prisplan du använder.  Vissa prisplaner är bra för småsparare men andra planer är bättre för den som handlar för större summor.

Avanza erbjuder för närvarande följande courtageklasser.

  • Mini:  0.25%, minst 1 kr (Bäst om du handlar för mindre än 15 600 SEK per transaktion. )
  • Small:  0,15%, Minst 39 kr (Bäst om du handlar för  15 600 –  45 999 SEK per transaktion. )
  • Medium:  0,069%,  minst 69 kr (Bäst om du handlar för 46 000 SEK – 143 499 SEK SEK per transaktion. )
  • Fast:  99 kr oavsett transaktionens värde (Bäst om du handlar för mer än  143 500 SEK  per transaktion. )

Oavsett vilken kontoklass du väljer så erbjuder Avanza alltid ett av marknadens bästa courtage.

Ränta Avanza ISK

Du får för närvarande inte någon ränta på pengar du har stående som likvida medel på ditt avanza konto.  Inger ISK konto som vi känner till ger för närvarande ränta på pengar i ISK konton.  detta beror på det mycket låga räntaläget i Sverige som har lett till att de flesta bankkonton  inte betalar någon ränta. Det är ofta en dålig ida att ha pengar stående på ditt ISK konto. Försök att altid investera dina pengar istället.  Läs mer om varför det är dyrt att ha oinvesterade pengar på ditt isk konto här.

Ta ut pengar från isk avanza

Du får ta ut penger från Avanza ISK när du vill.Det finns inga begränsningar för hur ofta du kan sätta in eller ta ut pengar.

Värdepapper

Avanza erbjuder ett mycket brett utbud av olika fonder och värdepapper som du kan handla med på ditt ISK konto.  Jag vet ingen annat ISK konto som låter dig handla med ett större utbud av värdepapper. Avanza låter dig t.ex. handla med:

Aktier

Avanza erbjuder ett mycket stort utbud av aktier som du kan handla.  Du kan handla med aktier noterade på Nasdaq Nordic (Stockholmsbörsen) samt andra mindre svenska marknadsplatser såsom aktietorget.  Endast noterade aktier får ingå i en ISK. Du kan även handla med aktier på ett stort antal internationella aktiemarknader.  Avanza erbjuder ett av Sveriges bredaste utbud av aktier som du kan handla med.

Fonder

Avanza låter dig handla med ca 1300 olika fonder. Bland dessa hittar du Aanzas egna fonder såsom Avanza gloabl och Avanza Zero.  Avanza Zero är en fond helt utan avgifter.  Avanza erbjuder  ett av marknades bästa utbud av fonder och ett mycket bra val om du vill investera i fonder i ditt ISK konto.

Bitcoin

Du kan investera i Bitcoin och Eterium i ditt ISK konto hos avanza. Du kan inte invesvtera i kryptovalutorna direkt men du kan handla med  Bitcoin XBT och Ethereum XBT certifikat som är baserade på valutorna.  Det låter dig göra samma vinster och förluster som du skulla ha tjänat om du investerade direkt i dessa valutor.

Andra värdepapper

Avanza erbjuder även ett bra utbud av andra strukturerade värdepapper såsom ETF:er som du kan inkludera i ditt ISK sparande.

Flytta isk till Avanza

Att flytta din ISK till Avanza kostar inget men bankensom du flyttar ditt konto från kan ta ut en avgift.  Det är i det flesta fall gratis om man flyttar hela sitt konto men de flesta banker tar ut en avgift om man flyttar enskillda värdepapper mellan olika ISK konton.  Du kan läsa mer om hur mycket det kostar att flytta ditt ISK från olika banker här.

Exempel: Flytta isk från swedbank till Avanza

Låt oss titta på ett exempel där du vill flytta din ISK från Swedbank till Avanza. Vi använder denna sida för att se vilka avgifter som du måste betala.

Om du vill flytta din ISK från Swedbank till Avanza så kan du göra det. Det kostar inget att flytta ditt ISK till Avanza.  Att flytta svenska värdepapper från din ISK i Swedbank är gratis. Om din ISK innehåller utländska värdepapper så måste du dock betala en avgift om 500kr för att flytta dessa.  Hur mycket det kostar att flytta ISK från Swedbank till Avanza beror med andra ord på vilka värdepapper du äger i ditt ISK konto.

Flytta från Avanza

Avanza tillåter att du flyttar ut din ISK.  Om du vill flytta hela din ISK så tar de inte ut någon avgift On du vill flytta enskilda värdepapper så kostar det 39 kr/värdepappersslag, max 399 kr.

Avanza isk Skatt

Ett ISK konto hos Avanza beskattas som alla andra ISK konton.  Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK beskattning.

Öppna ISK konto