Ta ut pengar från ISK

I denna guide:

När får man ta ut pengar?

ta ut pengarDu kan när som helst välja att ta ut pengar från ditt ISK konto.  Du betalar ingen skatt när du tar ut pengar och det är vanligen gratis att ta ut pengar från din ISK.  Alla banker som vi har granskat erbjuder gratis uttag från ditt ISK konto.

Dyrt att ha pengar på ISK konto

Du bör undvika att ha likvida medel (pengar) på ditt ISK konto.  Anledningen till detta är att du inte får någon ränta på ditt konto men du måste fortfarande betala skatt på dina pengar om du har dem på ditt ISK konto.  Du förlorar strax under 0.5% per år på de likvidida medel du har på ditt ISK konto.  Du kan läsa mer information om beskattningen här.

Det är bäst att investera eller ta ut likvida medel som finns på kontot.  Om du tror att börsen kommer gå ner i värde och därför inte vill investera i aktier eller fonder så kan du välja att investera dina likvida medel i räntebärande papper istället.  Det är bättre än att ha pengar stående på kontot.

Ta ut pengar för att undvika skatt

Att ta ut och sätta in pengar på ditt ISK konto kan påverka hur mycket du betalar i skatt på ditt ISK konto. Hur mycket du betalar i skatt påverkas nämligen av det totala värdet i ditt ISK konto i början av varje kvartal.  Om du tar ut pengar från ditt konto så minskar detta kontots värde och minskar skatten.  Om du sätter in pengar så ökar detta värdet på ditt konto och ökar skatten du måste betala.  Hur mycket pengar du har på ditt ISK konto (värdet på ditt kont0) den 1:a januari. 1:a April, 1:a Juli och 1:a oktober påverkar hur mycket skatt du betalar.  Hur mycket pengar du har på ditt konto mellan dessa datum spelar ingen roll.  Det kan därför vara bra att ta ut likvida medel innan den första i varje kvartal för att hålla skattesatsen nere.  Åtminstone så länge som du tror att det kommer dröja minst en månad innan du vill investera pengarna igen.  Om du tror att du kommer vilja sätta in pengarna igen och investera dem inom det närmsta kvartalet så tjänar du inget på att ta ut dem. Detta då insättningar också påverkar hur mycket skatt du betalar.  Om du är i början på ett kvartal tjänar du inget på att ta ut dina likvida medel till slutet av kvartalet närmare sig.

Ta ut pengar för att få bättre ränta

Eftersom du inte för någon ränta på ditt ISK konto så kan det vara bättre att ta ut pengarna och sätta in dem på ett annat sparkonto som ger ränta.  Det finns ett antal olika sparkonton som ger bättre ränta än du får på ett ISK konto.   Kom ihåg att alltid välja ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin.