SAVR ISK

I denna guide:

savr logoSAVR erbjuder ett ISK konto som är ett bra alternativ för den som vill spara i fonder. De erbjuder inte handel men några andra instrument utan du kan bara handla med fonder.

Omdöme

SAVR är den enligt oss det bästa ISK konton på marknaden för de som vill investera i aktivt förvaltade fonder. Nedan kan du läsa mer om denna mäklare och om varför vi tycker SAVR ISK är det bästa valet för alla de som vill investera i aktivt förvaltade fonder.

savr appSAVR är ett mycket bra val för ditt framtida sparande. Att flytta existerande sparande till denna fondmäklare kan leda till icke önskvärda skatteeffekter och är därför inte alltid en bra ide. Du  kan läsa mer om detta här.

SAVR är med andra ord ett bra alternativ för nytt sparande men det är inte alltid värt att flytta existerande sparande till dem.

Öppna ISK konto

Om SAVR ISK

Vad är SAVR?

SAVR är en fondmäklare som erbjuder handeln med mer än 1600 olika fonder. De erbjuder handel med i princip alla fonder som du kan handla med hos de svenska storbankerna och hos nätmäklare såsom Avanza och Nordnet. Det är endast ett litet antal fonder som inte finns tillgängliga att handla med.

Varför skall man välja SAVR?

Det finns en mycket bra anledning att välja SAVR över andra fondmäklare och det är att de erbjuder lägre förvaltningsavgifter än var du får betala om du köper samma fond hos en annan fondmäklare.

Skillnaden är ofta betydande och om du handlar med aktivt förvaltade fonder så är det värt att öppna ett konto hos SAVR för att få lägre avgifter. Du kan ofta sänka den årliga förvaltningsavgiften med mellan 0.3 och 0.5 procentenheter. Om du t.ex. betalar 1.55% i årlig förvaltningsavgift hos en annan fondmäklare kanske du bara behöver betala 1.05% med rabatten. Detta är en betydande skillnad och en lägre avgift låter dina pengar växa snabbare.

fonder pris savr

Alla fonder är billigare att köpa genom SAVR men om du handlar med passivt förvaltade fonder så är skillnaden mycket mindre. Det är inte alltid värt att köpa passivt förvaltade fonder hos SAVR. Detta då de besparingar du gör i vissa fall kan ätas upp av mäklarens årliga 0.09% plattformsavgift. Det är bara värt att köpa fonder hos SAVR om du kan tjäna 0.10% eller mer på förvaltningsavgiften.

Varför är SAVR billigare?

Alla fonder betalar kommisioner till fondmäklarna för att de har värvat dig som investerare. Dessa kommisioner kan vara relativt stora för aktivt förvaltade fonder. SAVR betalar tillbaka dessa avgifter till dig och du betalar därför en lägre förvaltningsavgift.

Andra mäklare skulle kunna erbjuda samma priser om de också valde att betala tillbaka kommisionerna.

Bankgaranti

Pengar insatta på ditt konto omfattas av den statliga bankgarantin genom Danske Bank.  Garantin skyddar upp till 950 000 kr.

Investerarskydd

SAVR ISK omfattas av investerarskyddet med upp till 250 000 kr.  Investerar skyddet skyddar dig från förluster till följd av att värdepappersbolag går i konkurs och inte kan möta sina åtagande.  Du kan fortfarande förlora pengar om de fonder du har investerat i går ner i värde.

Flera isk konton

Vi inväntar information angående om man kan ha flera konton.

Courtage

SAVR tar inte ut någon courtage eller avgift när du köper och säljer svenska fonder. Om du köper utländska fonder som handlas i an annan valuta så utgår en 0.5% växlingsavgift.

Ränta SAVR ISK

Du får för närvarande ingen ränta på de pengar du har stående på ditt konto. Det finns så vitt vi vet ingen ISK som gör det för närvarande.

Ta ut pengar från isk

Du kan ta ut pengar du har stående på ditt isk när som helst. Om du vill sälja fondandelar och ta ut pengarna så kan det ta 2-3 dagar innan försäljningen är avslutad och du kan ta ut dina pengar. Hur fort det går beror på vilka fonder du har investerat i.

Värdepapper

Denna mäklare fokuserar helt på fonder.

Aktier

Du kan inte handla med aktier.

Fonder

Du kan handla med över 1300 olika fonder.

Bitcoin

De erbjuder inte handel med Bitcoin eller andra kryptovalutor.

Andra värdepapper

De erbjuder inte handel med några andra värdepapper än fonder.

Flytta isk till SAVR

Du kan inte flytta dina fonder direkt till SAVR. Om du vill flytta ditt sparande måste du sälja dina fondandelar, flytta pengarna  och sedan köpa fonderna igen genom SAVR. Anledningen till att du inte kan flytta dina fondandelar direkt är att du måste köpa dina fondandelar genom SAVR för att de skall kunna erbjuda dig de lägre förvaltningsavgifter som de erbjuder.

Om du för närvarande har dina fondandelar hos en ISK så är skatteeffekten av att flytta dem på detta sätt normalt relativt liten och det är därför värt att flytta aktivt förvaltade fonder som du har i ISK sparande till SAVR. De kostnader som detta orsakar får du snabbt tillbaka genom lägre avgifter.

Om du däremot äger fonder som du inte har i en ISK så är det inte värt att flytta dem. Om du säljer fonder som ligger utanför en ISK så måste du betala kapitalvinstbeskatning på vinster. Kapitalvinstbeskatningen är relativt hög (30%) så om dina fonder har gått upp mycket i värde så tar det många år innan du har tjänat igen de pengar du betalade i skatt. Om dina fonder däremot har gått med förlust eller med liten vinst är det en bra ide att flytta dem till en ISK hos SAVR eller annan mäklare

Du kan bara ha fonder i ditt konto. DU kan inte flytta in aktier eller andra tillgångar.

Flytta från SAVR

Vi inväntar information om att flytta fonder från ditt ISK hos denna mäklare.

SAVR Skatt

Ett ISK konto hos SAVR beskattas som alla andra ISK konton.  Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK beskattning.

Öppna ISK konto